Názor na Václava Klause.

07.03.2013 16:49

Přátelé, zdravím vás a myslím, že nemusím říkat, proč píši svůj názor dnes na končícího prezidenta Václava Klause.

Takže já si myslím, že v devadesátých letech byl málo odvážný a měl udělat víc reforem než udělal. I když jsem nešťastný z rozdělení ČSFR, tak si myslím, že on má velkou zásluhu na tom, že federace byla rozdělena klidně a v pořádku. A za rozdělení může podle mne větší mírou Vladimír Mečiar a jeho nacionalistické řeči a pokusy o rozdělení. Jinak si myslím, že první Klausova vláda (1992-1996) měla úspěch a dělala dobré věci. Ale ve volbách 1996 už to nebyl tak dominantní politik jako v době své první vlády. Za to, že druhá vláda Václava Klause vládla, mohl Miroslav Sládek a málo kdo to ví, protože kvůli jeho projevu se tenkrát rozhodla ČSSD vládu ODS, KDU-ČSL a ODA podpořit a tolerovat ji. Myslím si, že druhá vláda už mnoho věcí nezvládala a bylo to znát a proto Václav Havel v roce 1997 přednesl svůj slavný "Rudolfínský projev", který o situaci trefně hovořil.

Jedna ze dvou věcí, kterou budu V. Klausovi budu vyčítat je "opoziční smlouva". Proč? Protože VK před volbami říkal toto:"Já s Milošem Zemanem neudělám žádnou dohodu o vládě." a tři týdny po volbách už se podepisovala ona známá opoziční smlouva. Můj názor je takový, že oposmlouva byl politický kartel, díky kterému začala bujet korupce a klientelismus a také díky ní vzniklo mnoho problémů, které nejsou dořešeny dodnes. Jsou to například volební systém,špatná situace kolem státního zastupitelství,policie a justice nebo přiřazování funkcí ve státních firmách známým politiků.

A dále si myslím, že v době prezidentství mnoho věcí přeháněl. Například nejmenování soudců,nerespektování parlamentu nebo nepodepisování mezinárodních smluv. Musím se ale přiznat, že s mnoha jeho názory i souhlasím. Třeba s ním souhlasím v tom, že ČR nemá příjmout euro. Další věc, kterou mu vyčítám je amnestie. A to kvůli tomu, že jí měl Pražský hrad více promyslet a udělat si důkladnou právní analýzu a měl jí nechat projednat vládou. A také proto, že článek  2 neměl nikdy platit. A doufám, že Miloš Zeman bude prezidentem, který bude naší zemi bude dělat dobré jméno. Jinak děkuji za pozornost a přeji hezký den. Váš MK