Názor na situaci v pražské koalici

20.05.2013 19:18

Po nějaké době vás zdravím na svém blogu a přeji pěkný večer,

dnes chci mluvit o situaci v pražské radniční koalici. Takže si nejdřív situaci popišme. V roce 2010 proběhly komunální volby, které vyhrála TOP 09 a hlavním favoritem na post pražského primátora byl exguvernér Zdeněk Tůma /TOP 09/.  Jenže TOP 09 byla vyšachována a koalici sestavili ODS a ČSSD a primátorem se stal Bohuslav Svoboda /ODS/. Ale po roce vypověděla ODS koaliční smlouvu a pak sestavili s TOP 09 a do listopadu 2012 to byla idylka. Pak přišel prosinec a začaly se strany hádat kvůli problémům jako je Tunel Blanka, situace kolem DPP nebo problémy s reorganizací MHMP. 

Jinak se několik posledních měsíců koalice hádá a vygradovalo minulý týden. Poté, co Bohuslav Svoboda zamítl návrh na vyškrtnutí práva veta z koaliční smlouvy. Kvůli tomu se koalice rozhádala do velkých otáček. Po nedělním vystoupení Tomáše Hudečka /TOP 09/, že strana chce vypovědět koaliční smlouvu a nabídnout ODS novou nebo udělat novou koalici s jiným partnerem. Dnes primátor Svoboda řekl, že svolává jednání koalice na zítra ráno. Tomáš Hudeček pak řekl, že večer možná vypoví koaliční smlouvu.

A jaký je můj názor? Koalice musí pokračovat. Koalice pravicová je pro Prahu jediná možná a navíc, kdyby byla nová koalice například s ČSSD, tak by se museli noví radní rozkoukat a to by nějakou dobu trvalo. Navíc za rok a půl jsou volby v Praze a kdyby vznikla jiná koalice by se musela rozkoukat a už by nestihla dořešit věci zmíněné výše, ale i věci jako projektování metra D a Radlické radiály II., dokončení Metropolitního plánu apod. Myslím si, že by bylo vhodné vyměnit buď gesce a resorty mezi stranami, ale stačilo by, kdyby se na místech vyměnili persony. Například náměstek pro dopravu Josef Nosek /exstarosta Prahy 8, ODS/ nemá na svém místě co dělat, protože ukázal, že se neumí ani snažit řídit dopravu. 

Doufejme, že se pražská koalice nerozpadne. Děkuji za pozornost a přeji hezký večer. MK