Dostavba D8

05.04.2013 21:20

 

Dobrý večer, zdraví vás Mikuláš Kopas, zakladatel Dálničářů. Dnes chci mluvit o asi nejvýznamnější probíhající dálniční stavbě a to stavby D8 0805 Lovosice-Řehlovice, nebo dnes už spíš jen Bílinka-Řehlovice. Tento úsek prochází územím CHKO České Středohoří a na trase je jedno velmi významné MÚK Řehlovice, kde se napojuje R63 (spojuje Teplice s D8 a Ústí nad Labem) a dva tunely (Tunel Radejčín a Tunel Prackovice). 

Pokud jde o data tak dokument o vlivu na životní prostředí (EIA) byl vydán se souhlasným stanoviskem v roce 1996. Ale stavba začala o 11 let později. A pokračuje dodnes. A to díky Dětem Země, konkrétně díky panu Miroslavu Patrikovi, který záměrně zadržuje stavbu. Jinak si myslíme, že lidé jako pan Patrik by měli mít možnost ovlivnit přípravu staveb jen v určitém stádiu. Neměli by se plést do celého procesu přípravy. Dále tento pán způsobil to, že ohrožuje obyvatele okolních obcí na zdraví. Masy kamionů jezdí kolem jejich domů a ničí zdraví obyvatel. Jinak dálnice už mohla asi tři roky stát. 

Jsme znechucení tím, že lidé jako pan Patrik mohou ovlivňovat projekt ve všech stádiích. Jinak jsme rádi, že dálnice se staví, že se na ní pracuje. A snad NSS dá za pravdu státu. Spíše si myslíme, že dostavbu budou komplikovat problémy v podobě jiného terénu než soudních rozhodnutí v neprospěch stavby. A snad se v létě 2015 projedeme po celé D8 z Prahy do Drážďan. Hezký den přeje za Dálničáře MK.